En selvstændig behandlingsmetode

En selvstændig behandlingsmetode

Cupping er en meget gammel, komplementær og traditionel, østasiatisk, medicinsk behandlingsmetode, der har været anvendt i forskellige kulturer i årtusinder. Den involverer placering af specielle kopper på huden for at skabe en sugeeffekt, der trækker vævet opad i koppen. Der er flere former for cupping herunder bl.a.:

  1. Cupping med glaskopper hvor man anvender en flamme til at skabe undertryk i koppen for at få den til at sidde fast på huden. Undertrykket trækker huden og det yderste lag af muskel og bindevæv op i koppen
  2. Cupping med sugekopper: Her skabes undertrykket ved hjælp af en pumpe, som via en ventil på toppen af koppen trækker luften ud. Ved behandling med sugekopper anvender man normalt massageolie på huden, inden kopper påsættes.
  3. Blodcupping: Dette indebærer også, at man skaber et vakuum i kopperne, men efter at kopperne er fjernet, laver terapeuten små snit i huden for at lade blod sive ud i koppen. Denne metode er ikke så udbredt i Danmark.

Det er forskelligt, hvorfor folk søger behandling med cupping. Nogle virkninger ved cupping kan være:

  1. Smertelindring: Mange har erfaring med, at cupping kan reducere muskelsmerter og ledproblemer ved at øge blodgennemstrømningen til områderne under behandling.
  2. Stress og afslapning: Nogle finder, at cupping hjælper med at reducere stress og fremmer afslapning, sandsynligvis som følge af den dybe sugeeffekt, der kan stimulere nervesystemet.
  3. Øget blodcirkulation: Cupping kan forbedre blodcirkulationen i de behandlede områder, hvilket lader til at kunne fremskynde helingsprocessen.
  4. Ødemer/væskeophobning i væv: Der er gode erfaringer med at reducere eller helt afhjælpe ødemer med en kombination af akupunktur og cupping.
  5. Insektbid: I mange tilfælde kan cupping i kombination med akupunktur afhjælpe hævelse og irritation i væv i og omkring insektstik/bid.

Det er vigtigt at bemærke, at cupping kan medføre lette bivirkninger som midlertidige blå mærker og lettere ømhed.